ЕТІОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ТА ЕКОЛОГІЧНА ЗНАЧИМІСТЬ УМОВНО-ПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ ПРИ БРОНХІТАХ - Коваленко, Н.І.; Замазій, Т.М.; Новікова, І.В.; Тараненко, Г.П. (Світ медицини та біології, 2020)
У ході дослідження мікроекологічних показників мікрофлори хворих на бронхіт виявлено поширення ендогенних мікроорганізмів носоглотки у біоценозі бронхів, що підтверджувалося індексами постійності та домінування Бергера-Паркера. В етіологічному спектрі інфекційних чинників переважали стрептококи групи viridans та гриби роду Candida, які мали високий колонізаційний рівень. Мікроорганізми висівалися як у монокультурній, так і асоціативній формі, яка налічувала від двох до чотирьох видів. Найпоширенішими були комбінації бактерій і грибів роду Candida, які реєструвалися у 62,7 % (64/102). До складу асоціацій входили не лише автохтонні бактерії, а й нехарактерні для біотопу, такі як K. pneumoniae, P. aeruginosa, E. coli, E. cloacae, E. aerogenes, E. faecalis, E. faecium.