АНАЛІЗ ВИПАДКІВ УСПІШНОГО ПРОВЕДЕННЯ СЕРЦЕВО–ЛЕГЕНЕВОЇ РЕАНІМАЦІЇ НА ДОГОСПІТАЛЬНОМУ ЕТАПІ В УКРАЇНІ - Крилюк, В.О.; Цимбалюк, Г.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті наведено результати ретроспективного аналізу 384 випадків успішного проведення серцево–легеневої реанімації на догоспітальному етапі в Україні. Дослідження проводилось в період з 2017 по 2019 роки. Загальна група пацієнтів була розподілена на дві підгрупи залежно від початкового ритму раптової зупинки кровообігу: дефібриляційні та не дефібриляційні ритми. В кожній з підгруп вивчили: вік пацієнтів, причини зупинки раптової зупинки кровообігу, місце випадку, надання домедичної допомоги, час проведення реанімаційних заходів, методи відновлення прохідності дихальних шляхів, наявність самостійного дихання в післяреанімаційному періоді та рівень свідомості. В підгрупу з не дефібриляційними ритмами увійшло 199 випадків (51,8%), в підгрупу з дефібриляційними ритмами – 185 випадків (48,2 %). Визначено, що основною причиною зупинки кровообігу в обох підгрупах був гострий коронарний синдром.