ЦЕРЕБРАЛЬНА ГЕМОДИНАМІКА У ДІТЕЙ З АНОМАЛЬНО РОЗТАШОВАНИМИ ХОРДАМИ В ЛІВОМУ ШЛУНОЧКУ СЕРЦЯ - Кулешов, О.В.; Медражевська, Я.А.; Малик, С.Л. (Світ медицини та біології, 2020)
Дисплазії сполучної тканини можуть бути предиктором порушень ритму серця та гострих порушень мозкового кровообігу в майбутньому. У літературі на разі відкрито питання про стан церебральної гемодинаміки у дітей з дисплазіями сполучної тканини. Метою дослідження було вивчити стан церебральної гемодинаміки у дітей з аномально розташованими хордами в лівому шлуночку серця. Обстежено 64 пацієнтів аномально розташованими хордами з та 23 практично здорових дитини контрольної групи віком від 13 до 17 років. Оцінку церебральної гемодинаміки проводили за допомогою реоенцефалографії. Встановлено, що у дітей з аномально розташованими хордами у басейні a.Carotis фіксується зниження тонусу судин великого і середнього калібрів на фоні задовільних показників еластичності їх стінок. Венозний відтік не був порушений. У басейні a.Vertebralis істотних порушень гемодинаміки не було зафіксовано.