СТОМАТОЛОГІЧНИЙ СТАТУС ДІТЕЙ ДО ТА ПІСЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ - Любарець, С.Ф.; Савичук, О.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Обстежено 117 дітей віком 6-12 років на кафедрі дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Діти були розподілені на дві групи: I-а – особи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів в стадії компенсації, II-а – діти з чинниками ризику соматичних захворювань. Дві вищевказані групи були розподілені на декілька груп з урахуванням порушень формування зубів. До групи I увійшли діти з системною гіпоплазією емалі (група № 1) та діти з молярно різцевою гіпомінералізацією емалі (група № 2). Групу II склали діти з системною гіпоплазією емалі (група № 3), діти з молярно різцевою гіпомінералізацією емалі (група № 4), діти без порушень формування зубів (група № 5). Ефективність розробленого та впровадженого комплексу лікувально-профілактичних заходів щодо профілактики ускладнень у дітей з порушеннями формування зубів підтверджена позитивними змінами стоматологічного статусу (покращення гігієнічного стану порожнини рота, зменшення вираженості запального процесу в тканинах пародонту).