АНАЛІЗ ДЕМОГРАФІЧНОЇ СИТУАЦІЇ ТА СТАНУ ЗДОРОВ’Я ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Лянной, Ю.О.; Скиба, О.О.; Пшенична, Л.В.; Тонкопей, Ю.Л.; Іонова, І.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Здійснено аналіз демографічної ситуації та показників стану здоров’я дорослого населення північно-східного регіону України (на прикладі Сумської області). Визначено негативні тенденції демографічних показників регіону та їх надвисокі темпи: скорочення чисельності населення регіону, від’ємний природний приріст, надвисока смертність – наднизька народжуваність, тощо. «Пікові» значення показників захворюваності та поширеності хвороб припадали на 2016 та 2017 роки, тоді як у 2019 році рівень поширеності хвороб та рівень первинної захворюваності дорослого населення Сумської області мав поступові тенденції до зниження практично за всіма класами хвороб. Перше місце у структурі поширеності хвороб серед населення регіону у 2019 році, як і в попередні роки, займали хвороби системи кровообігу (33,30%). Друге місце належало хворобам органів дихання (17,14%), третє місце у рейтингу залишилось за хворобами органів травлення (9,85%). У структурі захворюваності переважали хвороби органів дихання (43,94%). Хвороби системи кровообігу займали друге місце (8,03%), травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин – третє (7,97%).