АНАЛІЗ НАДАННЯ ПОЛІКЛІНІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Марченко, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Збереження стоматологічного здоров’я населення є одним із пріоритетів, який контролюється Європейською стратегією Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо досягнення здоров’я для всіх. Бібліосемантичний, медико-статистичний, системний підхід та системний аналіз. Визначені відносні величини, показники динамічного ряду. Метою роботи був аналіз якісних та кількісних показників діяльності закладів, що надають стоматологічну допомогу населенню Полтавської області за 2015–2019 рр. Аналізували кількісні показники діяльності стоматологічної служби за 2015-2019 роки. Кількість відвідувань, у тому числі сільськими жителями, зросла, що може свідчити про те, що в селах комунальних служб "Стоматологічна поліклініка" немає і, очевидно, що жителі села віддають перевагу обласній установі. Кількість зубів, пролікованих з приводу карієсу у дітей 0-17 років включно, зросла на 26,7%, що може говорити про недостатню профілактичну роботу. Аналіз показників планової санації та лікувальної роботи свідчить про збільшення числа відвідувань, в тому числі і сільськими жителями, що говорить про зростання активності населення щодо власного стоматологічного здоров’я.