ОСОБЛИВОСТІ ВЕСТИБУЛЯРНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ ПРИ СПАДКОВИХ ТА НАБУТИХ ХВОРОБАХ РУХУ - Міщанчук, Н.С.; Борисенко, О.М.; Безшапочний, С.Б.; Кузьменко, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Досліджені особливості вестибулярної дисфункції приспадкових хворобах руху, які проявляються двобічним симетричним іритативним змішаним вестибулярним синдромом І та II ступеня в стадії субкомпенсації з гостротою слуху у межах норми симетрично з обох боків. При набутих хворобах її особливості проявляєтьсяя варіабільністю: однобічним іритативним периферичним або змішаним вестибулярним синдромом ІІ ступеня у стадії субкомпенсації чи декомпенсації, а також асиметричним іритативним двобічним змішаним синдромом ІІ ст. у стадії субкомпенсації з різними формами та ступенями зниження слуху. Визначено, що однобічність та асиметричність іритативних вестибулярних синдромів при набутих хворобах руху є однією із ознак розвитку основного захворювання. Визначені відмінності вестибулярної дисфункції підвищують ефективність діагностики, а також диференційної діагностики спадкових та набутих хвороб руху.