ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ТРОМБОЦИТІВ У ПАЦІЄНТІВ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ ТА ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЧУТЛИВОСТІ ДО АНТИТРОМБОЦИТАРНИХ ПРЕПАРАТІВ - Нетяженко, В.З.; Ляхоцька, А.В.; Нетяженко, Н.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Гіпертонічна хвороба є актуальною проблемою кардіології, що пов’язано з її поширеністю і несприятливими ускладненнями. Метою роботи було оптимізувати діагностику та лікування хворих на ішемічну хворобу серця з гіпертонічною хворобою на підставі вивчення особливостей функціональної активності тромбоцитів та ефективності антитромбоцитарного лікування. Було включено 147 пацієнтів, група контролю – 30 осіб. Визначено, що 54 % хворих, які отримували у складі терапії ацетилсаліцилову кислоту мали знижену чутливість до проведеного лікування та 27 % – до тієнопіридинів. Найбільш помітні зміни спостерігались у ступені індукованої агрегації тромбоцитів арахідонової кислотою та колагеном серед пацієнтів, які отримували ацетилсаліцилову кислоту, та у ступені аденозиндифосфат- та адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів – тієнопіридини. Враховуючи гетерогеннiсть показників, у групах пацієнтів з гіпертонічною хворобою та різними формами ішемічної хвороби серця, дослідження тромбоцитарної ланки гемостазу експрес-методом у цільній крові дає можливість більш точно визначити ступiнь чутливості до антитромбоцитарної терапiї.