ХАРАКТЕРИСТИКА РЕЗУЛЬТАТІВ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПЛОСКОВАЛЬГУСНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ СТОП У ДІТЕЙ ХВОРИХ НА ДЦП - Рахман, П.Н.; Корольков, О.І. (Світ медицини та біології, 2020)
Проблеми лікування плосковальгусної деформації стоп у дітей з дитячим церебральним паралічем залишаються не вирішеними через різноманітні структурно-функціональні і біомеханічні зміни в стопі, а також складного патогенезу формування. Мета роботи: представити результати ретроспективного аналізу результатів хірургічного лікування плосковальгусної деформації стоп у дітей, хворих на дитячий церебральний параліч. Матеріал: Ретроспективний аналіз історій хвороб 39 пацієнтів із плосковальгусною деформацією стоп, зі спастичним типом дитячого церебрального параліча, яким виконано хірургічне лікування у період із 2002 по 2019 рр. В Групі 1 для корекції плосковальгусної деформації стоп використані комбіновані втручання на м’яких тканинах, а в Групі 2 разом із хірургічними втручаннями, виконувалися втручання, спрямовані на корекцію взаємовідносин у суглобах заднього та середнього відділів стопи. В Групі 3 усім дітям проведено комбіноване хірургічне втручання. Хірургічне лікування плосковальгусної деформації стоп, у дітей, хворих на дитячий церебральний параліч, у віці 7-11 років, із використанням методик, що ізольовано спрямовані на корекцію контрактур та сухожилково-м’язового балансу, супроводжується значним відсотком рецидивів (66,7 %). Розроблено алгоритм диференційованого вибору методики хірургічного лікування плосковальгусної деформації стоп у дітей, хворих на дитячий церебральний параліч.