ЗАХВОРЮВАНІСТЬ, АНАТОМО-ТОПОГРАФІЧНА СТРУКТУРА, СТАН НАДАННЯ ТА ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ОРТОПЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ЧОЛОВІКАМ ПРИЗОВНОГО ВІКУ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Рачинський, С.В.; Шнайдер, С.А.; Лабунець, О.В.; Дієва, Т.В.; Лабунець, В.А.; Ступницький, Р.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведено стоматологічні огляди 294 осіб чоловічої статі призивного віку до 20 років у Західному регіоні України, з яких 185 серед міського і 109 – сільського населення. Визначена розповсюдженість та інтенсивність ортопедичної захворюваності. Надана анатомо-топографічна характеристика видалених зубів, зубів які потребують протезування та їх відсоткове співвідношення. Встановлено, що задоволеність наданням ортопедичної допомоги чоловікам призивного віку складає всього 6,2% і 3,3% відповідно за одиночними коронками при практично повній відсутності виготовлення мостоподібних протезів і штифтових конструкцій. Доведено негативний прогноз розвитку ортопедичної захворюваності та збільшення об’єму ортопедичної допомоги. Запропоновані шляхи реформування системи організації і планування даної медичної допомоги призовникам до Збройних Сил України.