ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ ТА КОРЕКЦІЇ ДЕФІЦИТУ ЗАЛІЗА ПРИ ІНДУКОВАНОМУ ХАРЧОВИМИ БІЛКАМИ ЕНТЕРОКОЛІТИЧНОМУ СИНДРОМІ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Шадрін, О.Г.; Марушко, Т.Л.; Гайдучик, Г.А.; Горянська, М.Г. (Світ медицини та біології, 2020)
Визначено стан обміну заліза у дітей раннього віку з індукованим харчовими білками ентероколітичним синдромом та досліджена ефективність і безпека застосування хелату бісгліцінату заліза для корекції залізодефіцитних станів у даного контингенту дітей. Обстежено 40 дітей віком від 6 місяців до 3 років з хронічним перебігом білок індукованого ентероколітичного синдрому. У 80% дітей було виявлено ознаки дефіциту заліза в організмі. Призначення хелату бісгліцінату заліза в дозі 0,5 мг елементарного заліза/кг/добу протягом 1 місяця сприяло нормалізації показників червоної крові та метаболізму заліза в організмі, що свідчило про високу біодоступність та ефективність застосування цієї форми двовалентного заліза за умов хронічного запального процесу в кишечнику.