МОРФОЛОГІЧНА ОЦІНКА РЕГЕНЕРАЦІЇ ПЕРІОДОНТАЛЬНОЇ ЗВ’ЯЗКИ ПРИ ЛІКУВАННІ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ ПЛАЗМОГЕЛЕМ З ТРОМБОЦИТАРНОЇ АУТОПЛАЗМИ - Вишневська, Г.О.; Шнайдер, С.А.; Рейзвіх, О.Е.; Бабеня, Г.О.; Христова, М.Т. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення впливу Плазмогеля з тромбоцитарної аутоплазми на регенерацію колагенових волокон періодонтальної зв’язки в експериментальному дослідженні на щурах з лігатурною моделлю пародонтиту. Тварини були розділені на 2 групи: перша – контроль загоєння патології без лікування, друга – експериментальна. Для морфологічного дослідження виконували забір фрагмен- тів щелеп, використовували фарбування по Маллорі для визначення волокнистих структур сполучної тканини. При візуальному огляді загоєння відбулося в обох групах. В першій групі візуально відзначалася рецесія та ознаки хронічного запального процесу, виявлено фіброзування строми. У групі II рецесія не ідентифікувалась. Найбільша площа займана колагеновими волокнами в періодонтальній зв’язці зафіксована в II групі тварин, що становить 61,93%; в I групі – 35,44%. Плазмогель використовується для створення каркаса і мікросередовища для зростання власних колагенових волокон періодонтальної зв’язки, що підвищує її регенеративні можливості.