ВПЛИВ НОВОГО ЗУБНОГО ЕЛІКСИРУ НА СТАН ТКАНИН ПАРОДОНТУ ЩУРІВ З ВІДТВОРЕНИМ МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Кравченко, Л.С.; Аппельханс, О.Л.; Поляков, А.Є.; Пасечник, О.В.; Щербаков, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В експерименті на 28 білих щурах-самцях репродуктивного віку, середньою масою тіла 280±14 г охарактеризовані біохімічні зміни у сироватці крові, печінці і ясеневій тканині при відтворенні метаболічного синдрому аліментарного генезу. Було встановлено, що утримання тварин протягом десяти тижнів на раціоні з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів призводило до збільшення маси тіла та підвищення вмісту біохімічних маркерів інсулінорезистентності, гіперглікемії, запалення, як на рівні організму, так і локально в тканинах пародонту. Місцеве застосування новоствореного зубного еліксиру у вигляді аплікацій на ясна щурів на тлі метаболічного синдрому знижувало рівень тригліцеридів, надавало протизапальну і антиоксидантну дію, знижуючи обсіменіння патогенною мікрофлорою (активність уреази), активність перекисного окислення ліпідів (вміст малондеальдегіду), активуючи локально в тканинах пародонту фермент антиоксидантного захисту каталазу і неспецифічного імунітету лізоциму.