ПРОТЕЇНАЗНО-ІНГІБІТОРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ У ПІДШЛУНКОВІЙ ЗАЛОЗІ ЩУРІВ НА СТАДІЇ ОПІКОВОГО ШОКУ І СТАДІЇ ТОКСЕМІЇ ПРИ ОПІКОВІЙ ХВОРОБІ - Нетюхайло, Л.Г.; Харченко, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Зростання загальної антитріптичної активності в 1,4 рази відзначено на 1 добу (на стадії опікового шоку), при цьому загальна протеолітична активність падає, в порівнянні з відповідними показниками підшлункової залози контрольної групи щурів в умовах опікової хвороби. Потім обидва показники зменшуються і залишаються зниженими на 7 добу. На наступній стадії токсемії (на 7 добу) при опіку загальна антитріптична активність в підшлунковій залозі знижується в 1,6 рази, в порівнянні з контрольними тваринами. На 7 добу загальна антитріптична активність в підшлунковій залозі знижується в 2, 2 рази, в порівнянні з 1-ю добою. Зміни протеолітичної і антитріптичної активності в підшлунковій залозі щурів викликають зміни протеїназно-інгібіторного потенціалу на стадії опікового шоку і стадії токсемії за експериментальної опікової хвороби. Протеїназно-інгібіторний потенціал в підшлунковій залозі щурів в 1-у добу після опіку відрізняється від даного показника на сьомий день.