СТРУКТУРНІ ЗМІНИ В ЯЄЧНИКАХ ЩУРІВ ПІСЛЯ ГОРМОНАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ ПЕРЕДПУХЛИННИХ СТАНІВ - Шамрай, Д.В.; Мельник, Н.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Рак яєчників є найбільш частою причиною смерті і становить 25% серед всіх гінекологічних пухлин. У попередніх дослідженнях ми описували морфологічні зміни в яєчниках щурів на різних строках (17, 27, 75, 120, 223 дня) після операції Biskind. Метою даного дослідження є встановити ефективність гормонального лікування передпухлинних станів в яєчниках щурів. Після двосторонньої оваріектомії ми пересадили один яєчник в селезінку і виконували внутрішньом’язові ін’єкції агоніста гонадотропін-рилізинг-гормону (бусерелін-депо 0,15 мг) для корекції передпухлинних станів. Ранній початок лікування (з 30-го дня) призводив до повної гідропічної дистрофії клітин яєчника або його атрофії. З 60-го дня після трансплантації яєчника, лікування все ще було ефективним, проте ми спостерігали скупчення лютеїнової клітин з нормальною цитоплазмою і ядрами серед клітин з гідропічною дистрофією. Пізній початок терапії (з 90-го дня) був неефективним і не призводив до дистрофії клітин - ми спостерігали фолікулярні і лютеїнові елементи в яєчнику з ознаками клітинного атипізму, а тканина яєчника ставала стійкою до гормонального впливу.