ОСОБЛИВОСТІ ІРИГАЦІЇ НОСОВОЇ ПОРОЖНИНИ ПРИ ГОСТРИХ ВІРУСНИХ РИНОСИНУСИТАХ - Безшапочний, С.Б.; Лобурець, В.В.; Лобурець, А.В.; Джиров, О.Р.; Подовжній, О.Г. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті описані проблеми вибору розчину для зрошення порожнини носа при гострих вірусних риносинуситах. Метою дослідження була перевірка ефективності відновлення фізіологічної роботи носових структур при додаванні до традиційного (3% розчин NaCl) сольового розчину, 6% розчину N-ацетилцистеїну в поєднанні з класичною схемою терапії гострих риносинуситів. Було встановлено, що дана комбінація дозволяє ефективно відновити роботу мукоциліарного транспорту слизової оболонки носа і таким чином зменшити ризики виникнення ускладнень процесу або переходу захворювання в бактеріальну форму. В результаті дослідження ми зробили висновок про ефективність комбінації N-ацетилцистеїну з сольовим розчином в лікуванні гострого риносинуситу та покращенні як об’єктивного, так і суб’єктивного стану пацієнтів.