ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ТА ПОШИРЕНІСТЬ ХВОРОБ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ УКРАЇНИ - Волосовець, О.П.; Крючко, Т.О.; Кривопустов, С.П.; Гончарь, М.О.; Волосовець, А.О.; Стецюк, Р.А.; Логінова, І.О.; Хоменко, В.Є.; Щербинська, К.М.; Вербицький, І.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті наведені клініко-епідеміологічні дані поширеності та захворюваності дітей на хвороби нервової системи в усіх областях України. Показники захворюваності на неврологічну патологію у дітей із території радіологічного контролю були більшими, ніж загальнодержавні та показники захворюваності у дітей з інших областей, що не дає можливості виключити прямий та опосередкований вплив радіаційного фактору. Результати наших спостережень свідчать, що у дітей, які зазнають тривалого впливу екотоксичних факторів, зокрема і радіаційного, спостерігаються більш високі рівні поширеності та захворюваності на неврологічну патологію, що потребує моніторингу фахівців та розробки ефективних лікувально-діагностичних заходів.