ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНИЙ ПЕРІОД ЯК ФАКТОР РИЗИКУ РОЗВИТКУ ПУХЛИН ОРГАНІВ РЕПРОДУКТИВНОЇ СИСТЕМИ - Гарашова, М.А. (Світ медицини та біології, 2020)
У дослідження було включено ретроспективний аналіз історій хвороби 301 жінки з різними пухлинами органів репродуктивної системи (Середній вік 61,6±0,4 року). У проспективне дослідження було включено 306 жінок з доброякісними та злоякісними пухлинами геніталій в постменопаузальному періоді (Середній вік 59,3±0,4 року). Всім хворим було проведено ехографію геніталій; вивчено рівні стероїдних гормонів і біохімічні показники крові; визначено показники онкомаркера СА-125. Було встановлено, що у хворих на рак яєчників індекс маси тіла склав 28,7±0,6 кг / м2, при раку ендометрія 32,7±1,0 кг / м2, при доброякісних новоутвореннях яєчників ІМТ був в межах 27,3±2,0 кг / м2, у хворих з гіперпластичними процесами ендометрія 31,9±0,8 кг / м2. У хворих на рак яєчників і рак ендометрія було виявлено високу частоту штучного переривання вагітності (29,2% і 46,8% відповідно). Таким чином, факторами ризику розвитку неопластич- них процесів геніталій в постменопаузальному періоді є: збільшення індексу маси тіла, наявність безпліддя в анамнезі, наявність гінекологічних, ендокринних захворювань в репродуктивному і перімено- паузальному періодах, висока частота штучного переривання вагітності в анамнезі.