РОЛЬ ОДНОНУКЛЕОТИДНИХ ПОЛІМОРФІЗМІВ ГЕНІВ У РОЗВИТКУ НЕСПЕЦИФІЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛІТУ - Кир’ян О.А. O.A.; Дорофєєв, А.Е.; Хайменова, Г.С.; Дорофєєва, А.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення особливості впливу поліморфних варіантів генів IL1 (Т-31C), IL1 (Т-511C), IL6 (C-174 G), IL10 (592C> A), IL10 (C-819T), IL10 (G-1082A) Tlr2 (Thr399ile), Tlr4 (Thr399ile), Tlr4 (Asp299Gly) на розвиток неспецифічного виразкового коліту у хворих. В обстеження було залучено 53 пацієнта, контрольну групу склала випадкова вибірка з 49 здорових осіб. У наших пацієнтів виявлено асоціацію розвитку неспецифічного виразкового коліту з частотою поліморфного варіанту гена IL10 дикого генотипу (rs1800896), гомозиготного генотипу G/G поліморфного варіанту гена Tlr4 (rs4986790), частотою алелі Т в гені IL1 (rs1143627), алелі С в генах IL1 (rs 16944) і IL10 (rs1800872), які сприяли порушенню і дисбалансу у виробленні плейотропних цитокінів IL1 и IL10, модифікуючи перебіг неспецифічного виразкового коліту, впливаючи на його розвиток. В роботі показані асоціативні зв’язки для однонуклеотидного поліморфізму гена Tlr4 (rs4986791) з розвитком неспецифічного виразкового коліту як по мультипликативній моделі з алеллю С, так і за загальною моделлю успадкування з диким типом генотипу C/C, що підтверджує важливість даного однонуклеотидного поліморфізму в розвитку захворювання.