МАСШТАБИ СТАЦІОНАРНОЇ ЛЕТАЛЬНОСТІ ПАЦІЄНТІВ ЧЕРЕЗ ІНЦИДЕНТИ БЕЗПЕКИ У ВІТЧИЗНЯНИХ ЛІКАРНЯНИХ ЗАКЛАДАХ - Науменко, О.М.; Скалецький, Ю.М.; Риган, М.М.; Дідковський, В.Л. (Світ медицини та біології, 2020)
Проблема ненавмисної шкоди пацієнтам властива для всіх країн, і особливо для країн з низьким і середнім рівнем доходів населення. У статті проаналізовано методичні підходи до оцінки рівнів інцидентів безпеки пацієнтів у закладах охорони здоров’я. Установлено, що внаслідок несприятливих подій, які можна попередити, в Україні помирає більше 18 тис. пацієнтів, що значно більше, ніж кількість жертв унаслідок дорожньо-транспортних пригод і нещасних випадків на виробництві. Отримані дані свідчать про надзвичайну актуальність проблеми ненавмисної шкоди пацієнтам і потребу в невідкладних заходах з покращення безпеки пацієнтів у вітчизняних закладах охорони здоров’я. Метою роботи була оцінка масштабів летальності пацієнтів через інциденти безпеки у вітчизняних лікарняних закладах. Під час підготовки публікації аналізувалися тематичні наукові публікації, статистичні довідники Центру медичної статистики МОЗ України, національні доповіді та аналітичні огляди про стан техногенної та природної безпеки в Україні.