МОРФОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЕТАПНОЇ ДОЗОВАНОЇ БАЛОННОЇ АНГІОПЛАСТИКИ У ПОРІВНЯННІ З СТАНДАРТНОЮ МЕТОДИКОЮ У ХВОРИХ З ІШЕМІЧНОЮ ФОРМОЮ СИНДРОМУ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - Пузирьов, Г.С.; Ляховський, В.І.; Шепітько, В.І.; Сидоренко, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В останні десятиліття значне місце у відновленні кровозабезпечення відіграють ендоваскулярні методи хірургічного лікування. Однак, залишаються недостатньо вивченими питання ускладнень, які виникають після проведення таких втручань, причини їх виникнення, які морфологічні зміни відбуваються у атеросклеротично зміненій стінці артерії при їх проведені. Метою дослідження було дати морфологічне обґрунтування застосування поетапної дозованої балонної ангіопластики з використанням балонів різного діаметру і довжини у порівнянні з стандартною методикою у хворих з ішемічною формою синдрому діабетичної стопи. Згідно отриманих результатів експериментальних досліджень встановлено, що в основному при виконанні поетапної дозованої ангіопластики за запропонованим способом внутрішня еластична перетинка артерії чітко виражена, має не значні ділянки фрагментації. При цьому, зовнішня еластична перетинка виражена достатньо добре на всьому протязі, має не значні ділянки фрагментації і їх було значно менше чим у тих випадках коли виконувалась ангіопластика за стандартною методикою. Причому, у зовнішній оболонці, де знаходилися судини судин та нерви судин, вони збереглися майже без змін. Зменшення кількості і величини розшарувань оболонок артерії, їх фрагментації при виконанні поетапної дозованої балонної ангіопластики за запропонованим способом з використанням балонів різного діаметру і довжини дозволяє рекомендувати її використання у практичній діяльності для зменшення частоти виникнення тромтичних ускладнень у ранньому післяопераційному періоді.