ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У ЛЕГКОАТЛЕТІВ МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Сарафинюк, Л.А.; Сивак, А.В.; Радьога, Р.В.; Сарафинюк, П.В.; Мацейко, І.І. (Світ медицини та біології, 2020)
шлях до виникнення спортивної патології, особливо до кардіальної. Належність до мезоморфного соматотипу не зменшує відмінностей у величині кардіоінтервалографічних показників між групами легкоатлетів і неспортсменів. Нами виявлений певний дисбаланс в регуляції ритму серця у легкоатлетів. За результатами спектральних показників, параметрів варіаційної пульсометрії та вегетативного гомеостазу отримано неоднозначні дані, що характеризують вплив на легкоатлетів парасимпатичного і симпатичного контурів, що свідчить про напруження у них адаптаційно-регуляторних механізмів.