ОПТИМІЗАЦІЯ ЗАХОДІВ КОРЕКЦІЇ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ’Я У ПРОФЕСІЙНИХ СПОРТСМЕНІВ - Сафаралієв, Ф.Р. (Світ медицини та біології, 2020)
У 122 професійних спортсменів-борців у віці від 18 до 34 років було вивчено клінічний стан порожнини рота, функціональний стан слинних залоз і ефективність лікувально-профілактичних заходів з використанням ліків на основі прополісу (Гранатовий бальзам). В ході наших спостережень було констатовано факт значного і несприятливого зниження фонової нестимульований секреції слини у обстежуваних спортсменів-єдиноборців в досліджувані терміни перебування в тривалому напруженому психоемоційному та фізичному стані. Стан гігієни порожнини рота і околозубних тканин в досліджуваній групі спортсменів, що мають практично здоровий пародонт, погіршилися після закінчення інтенсивного тренувального процесу майже у 1,5 рази. Препарат «Бальзам гранатовий» володіє дуже важливими, особливо з профілактичної точки зору, протизапальними, органолептичними властивостями, які на підставі природної стимуляції сприяють поліпшенню гігієнічного стану і мікрофлори порожнини рота, стану тканин пародонта, а також вираженній стимуляції слиновиділення і підвищенню швидкості слиновиділення.