ГЛЮКОКОРТИКОЇДИ ЯК ІМУНОСТИМУЛЯТОРИ В ПАТОГЕНЕТИЧНІЙ ТЕРАПІЇ ТУБЕРКУЛЬОЗУ - Ярешко А. Г. A.G.; Куліш М. В. M.V. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті обґрунтований імуностимулюючий ефект кортикостероїдів в комплексному лікуванні хворих на туберкульозу при введенні їх в подвійній фізіологічній дозі, через день з урахуванням добового біоритму функції гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової системи, тоді як при щоденному введенні вони проявляють імуносупресивний ефект. В-лімфоцити периферійної крові не чутливі до дії глюкокортикостероїдних препаратів.