РОЛЬ ОКСИДУ АЗОТУ В РОЗВИТКУ ФІБРОТИЧНИХ ЗМІН СІМЯНИКІВ ЩУРІВ ПІСЛЯ 270 ДНІВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ДЕПРИВАЦІЇ СИНТЕЗУ ТЕСТОСТЕРОНА - Стецук, Є.В.; Акімов, О.Є.; Шепітько, К.В.; Борута, Н.В.; Гольцев, А.Н. (Світ медицини та біології, 2020)
Порушення виробництва оксиду азоту (NO) може призводити до різних змін в різних органах і системах. Певні клінічні ситуації вимагають тривалого використання інгібіторів синтезу тестостерону. У науковій літературі є обмежена інформація про вплив тривалого позбавлення синтезу тестостерону на продукцію NO і мікроскопічну організацію сім’яників щурів. Тривала центральна депривація синтезу тестостерону призводить до ендотеліальної дисфункції, розвитку фіброзу, знижує вироблення оксиду азоту та зрушує про- / антиоксидантний баланс на користь прооксидантів без збільшення інтенсивності перекисного окислення ліпідів. Центральна депривація синтезу тестостерону призводить до фіброзу з подальшим порушенням структурної організації звивистих сім’яних канальців, порушень гемодинаміки, ендотеліальної дисфункції, збільшення щільності судинної стінки кровоносних судин і системному застою. Зниження продукції NO з конститутивних ізоформ NO-синтази відіграє основну роль у розвитку структурних змін інтерстиціальної тканини сім’яників на 270-й день експерименту.