МІКРООТОЧЕННЯ КИШКОВИХ АНАСТОМОЗІВ З ПОРІВНЯЛЬНОЮ ОЦІНКОЮ ІМУННОГО СТАТУСУ У ПАЦІЄНТІВ З АНАСТОМОЗАМИ ТОНКОЇ КИШКИ - Тимченко, М.Є.; Іванова, Ю.В.; Граматюк, С.М.; Заруцький, Я.Л.; Білий, В.Я. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження є оцінка локального імунного статусу як маркера ризику неспроможності кишкового анастомозу. Дослідження базувалося на основі вивчення в порівняльному аспекті локальних імунних механізмів неспроможності кишкових анастомозів. Матеріалом дослідження служили тканина анастомозу, ділянки кишки на відстані 1-3 см від анастомозу а також зразки крові пацієнтів, забрані в операції, на першу і п’яту добу після формування анастомозу в підгрупах дослідження. Виникнення неспроможності кишкових анастомозів в основному визначається взаємодією імунокомпетентних клітин і продуктів їх активності - цитокінів. Імунологічні порушення в тканинах кишки в зоні анастомозу обумовлюють патогенез неспроможності. Мікрооточення кишкових анастомозів за імунологічними параметрами є полем, сприяє подальшому прогресуванню запалення або служить буферною зоною, захищає тканину від патологічних змін. Дослідження виявило формування вторинної імунної недостатності у пацієнтів з резекцією сегментів кишечника; відновлення показників імунного статусу у пацієнтів з неускладненим післяопераційним періодом відбувається в більш ранні терміни і в більш повному обсязі.