ПОКАЗНИКИ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ В ЩИТОПОДІБНІЙ ЗАЛОЗІ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ ШКІРИ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РОЗЧИНІВ ЛАКТОПРОЕІНУ З СОРБІТОЛОМ АБО HAES-LX 5 % - Тірон, О.І.; Аппельханс, О.Л.; Гунас, В.І.; Черешнюк, І.Л.; Лисенко, Д.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Вміст ДНК в ядрах клітин щитоподібної залози 90 білих щурів-самців на фоні опіку шкіри 2-3 ступеня (із площею ураження 21-23 % поверхні тіла) і введення розчинів лактопротеїну з сорбітолом або HAES-LX 5 % визначали методом проточної цитометрії. Через 1, 3, 7 та 14 діб після термічної травми шкіри і застосування лактопротеїну з сорбітолом або HAES-LX 5 % встановлено лише менші значення показників S-фази у порівнянні із показниками груп без опіку. Через 21 добу після термічного ушкодження шкіри в групі з інфузією HAES-LX 5 % показник інтервалу SUB-G0G1 суттєво більший порівняно з аналогічним показником контрольної групи. Через 30 діб в групах з попереднім введенням розчинів HAES-LX 5 % та лактопротеїну з сорбітолом величина показнику SUB-G0G1 значно більша від аналогічного в групах без опіку шкіри.