МОРФОГЕНЕЗ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ МОЛОЧНОГО ПЕРІОДУ ПІСЛЯ ПРЕНАТАЛЬНОЇ ДІЇ СТАФІЛОКОКОВОГО АНАТОКСИНУ - Федосєєва, О.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Одержано результати щодо темпів морфогенезу щитоподібної залози після внутрішньоплідної антигенної дії стафілококового анатоксину. Пренатальне введення стафілококового анатоксину призвело до формування більш вираженого структуроутворення елементів паренхіми і строми, але вони мали ознаки функціональної незрілості, що призвело до наявності морфологічної картини гіпотиреозу вже після народження (щури 1-7 доби постнатального онтогенезу). З початком середнього молочного періоду (7-21 доба життя) з’являється лімфоцитарна інфільтрація в окремих ділянках щитоподібної залози, відбувається пребудова синтетичного апарату та процесу резорбції колоїду, тобто починається функціональне «дозрівання» вже морфологічно сформованих структур. Такі скачкоподібні зміни в щитоподібній залозі експериментальних тварин обумовлені системним пренатальним антигенним навантаженням організму в цілому та носить пристосувально-компенсаторний характер.