ВПЛИВ ГОРМОНАЛЬНО-АКТИВНИХ МЕТАБОЛІТІВ ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛУ НА СТАН ТКАНИН РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ЩУРІВ В УМОВАХ ЕСТРОГЕННОЇ НЕДОСТАТНОСТІ І ТРАВМАТИЧНОГО СТРЕСУ - Шнайдер, С.А.; Гуменюк, В.В.; Горохівський, В.Н.; Єфремова, О.В.; Христова, М.Т.; Ткаченко, Е.К. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було порівняльне вивчення впливу активних метаболітів вітаміну D3 на стан пародонту щурів в умовах експериментальної естрогенної недостатності та травматичного стресу. Дослідження проведено на 31 щурі-самці лінії Вістар стадного розведення. 1-я група – інтактна (8 особин). Щурам 2-й – 4-ої груп була проведена оваріектомія і перелом стегнової кістки. 2-я група – контрольна (8 щурів); щури 3-й – 4-ої груп на тлі проведеного патогенного впливу отримували препарати per os: 3-ї групи (8 щурів) – 1αОНD3 в дозі 0,1 мкг в день на щура; в 4-й групі (7 щурів) – 24,25 (ОН) 2D3 в дозі 1,25 мкг в день/щура. На момент виведення з експерименту тварини знаходилися у віці 15 місяців. В умовах впливу факторів ризику пародонтиту спостерігалися захисні властивості гормонально-активних метаболітів вітаміну D3, що виразилися в гальмуванні процесів перекисного окислення ліпідів у слизовій оболонці порожнини рота щурів, а також пародонтопротекторна ефекти при застосуванні 24,25-діоксівітаміна D3.