ЕФЕКТИВНІСТЬ ФАРМАКОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ДЕФІЦИТУ МАГНІЮ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ ТА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Богун, М.В.; Кузьмінова, Н.В.; Корнійчук, В.І.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було оцінити ефективність терапії з додаванням оротату магнію у пацієнтів з АГ і ЦД 2 типу з гіпомагніємією. Обстежено 60 хворих з АГ та ЦД 2 типу з гіпомагніємією. Після реєстрації вихідних даних усім пацієнтам призначалась базисна терапія, з яких 32 пацієнтам (1 група) додатково – оротат магнію протягом 8 тижнів і 28 пацієнтів склали групу порівняння. Встановлено, що антигіпертензивна ефективність терапії була більшою в 1 групі. Визначено більш виражену позитивну динаміку показників ліпідного обміну та вуглеводного профілю, показників якості життя у пацієнтів 1 групи. Таким чином, включення в терапевтичний комплекс оротату магнію пацієнтам з АГ і ЦД з гіпомагніємією підвищує ефективність гіпотензивної терапії, позитивно впливає на глюкометаболічні параметри та якість життя у цієї категорії хворих.