КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ НЕГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ У ХВОРИХ ІЗ ОПІОЇДНОЮ НАРКОМАНІЄЮ - Вільцанюк, О.О.; Коцур, Л.Д.; Степанюк. А.Г. A.G.; Ткаченко, О.В.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті описані результати дослідження особливостей клініки та ефективністі традиційних методів лікування не госпітальної пневмонії з важким перебігом у наркозалежних пацієнтів та осіб, які не вживають наркотики. Було встановлено, що тяжкість захворювання у цієї категорії хворих спричинялася латентною поліорганною патологією, асоціацією антибіотикорезистентних бактерій та грибків роду Candida, а також розвитком системної запальної реакції організму. Крім того, було виявлено, що традиційні підходи до лікування важкої пневмонії в цій категорії пацієнтів супроводжуються більш тривалою (p