ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ТОЛЕРАНТНІСТІ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ У ХВОРИХ З ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ТА ЛАТЕНТНИМ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТОМ НА ТЛІ ПЕРОРАЛЬНОЇ ФЕРОТЕРАПІЇ - Іванов, В.П.; Колесник, М.О.; Колесник, О.М.; Білонько, О.Ф.; Нюшко, Т.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
Відомо, що залізодефіцит (ЗД) при хронічній серцевій недостатності (ХСН), незалежно від наявності анемії, сприяє розвитку дисфункції скелетних м’язів, що приводить до зниження толерантності до фізичного навантаження (ТФН) у пацієнтів. Метою дослідження було оцінити зміни показників ТФН у хворих з ХСН зі зниженою фракцією викиду лівого шлуночка та супутнім латентним ЗД на тлі стандартного лікування в комбінації з тривалою пероральною феротерапією. Отримані дані продемонстрували, що проведена пероральна феротерапія супроводжується більш суттєвим покращенням показників ТФН у пацієнтів з ХСН, порівняно із застосуванням лише стандартного лікування. Це свідчить про доцільність 6-мiсячної ферокорекції латентного ЗД при лікуванні ХСН зі зниженою ФВ ЛШ, з метою покращення стану і працездатності таких пацієнтів.