ЗМІНА ПОКАЗНИКІВ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ТА МІНЕРАЛІЗУЮЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ ІЗ ДИСБАКТЕРІОЗОМ КИШЕЧНИКУ - Каськова, Л.Ф.; Новікова, С.Ч.; Анопрієва, Н.М.; Акжитова, Г.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою нашої роботи було вивчення показників вмісту кальцію, неорганічного фосфору та мінералізучих властивостей ротової рідини у дітей 2-3 років з дисбактеріозом кишечника. Отримані результати дозволили зробити висновок, що у дітей 2-3 років з дисбактеріозом кишечника в ротовій рідині виявлено зниження вмісту кальцію і неорганічного фосфору в порівнянні з аналогічними показниками здорових дітей. Так показник іонізованого кальцію в ротовій рідині склав 0,23±0,01 ммоль/л, що в 1,6 рази менше в порівнянні з відповідним показником у дітей контрольної групи (0,37±0,02 ммоль/л). Показник вмісту неорганічного фосфору в ротовій рідині у дітей з дисбіозом кишечника склав 4,38±0,03 ммоль/л, а у соматично здорових дітей дорівнює 4,66±0,03 ммоль/л, що на 0,28 ммоль/л відповідно нижче. Також в них спостерігалося зниження мінералізуючого потенціалу ротової рідини, що вказує на схильність зубів, які прорізалися, до демінералізації емалі і підвищення показників поширеності карієсу. Розподіл дітей за рівнем мінералізуючого потенціалу свідчить про те, що серед дітей з дисбактеріозом кишечника високий його показник мають лише 6,6% дітей, що більше ніж в 2 рази гірше в порівнянні з контрольною групою. Для своєчасного виявлення та запобігання дисбактеріозу у дітей і, як наслідок, стоматологічної патології – карієсу зубів, необхідна співпраця стоматолога і педіатра.