ЗАПОБІГАННЯ ВЕГЕТАТИВНОЇ ДЕЗАДАПТАЦІЇ ВІЙСЬКОВИХ - Кириченко, А.Г.; Корнацкий, В.М.; Сердюк, В.Н.; Абрамов, С.В.; Огоренко, В.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Вегетативна нервова система (ВНС) є головним регулятором підтримки гомеостазу та пристосування організму до змін зовнішнього середовища. Найбільш часто вегетативна дисфункція виникає в умовах хронічного психо-емоційного стресу. Для запобігання виникнення дизрегуляції та стрес-асоційованих розладів у військових було проведено оцінку стану вегетативної нервової системи шляхом обстеження 145 військових з урахуванням вихідного вегетативного тонусу, вегетативної реактивності та вегетативного забезпечення діяльності особи. У більшості досліджуваних осіб відзначалися напруженість і дисфункція ВНС, що дозволяє рекомендувати більш ретельне дослідження трьох її основних складових з метою виявлення вегетативних порушень і виділенню цих осіб в групу ризику по виникненню психосоматичної патології.