РЕЗУЛЬТАТИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ОБСТРУКТИВНОЮ ФОРМОЮ ГІПЕРТРОФІЧНОЇ КАРДІОМІОПАТІЇ ЯК ФАКТОРУ РИЗИКУ РАПТОВОЇ СЕРЦЕВОЇ СМЕРТІ - Руденко, К.В.; Лазоришинець, В.В.; Трембовецька О.М. Невмержицька Л.О. O.M.; Трегубова, М.О.; Данченко, П.А.; Danchenko, P.A. (Світ медицини та біології, 2020)
Дослідження включає 250 послідовних симптоматичних пацієнтів з обструктивною формою гіпертрофічної кардіоміопатії (ГКМП), яким було виконано хірургічну розширену міектомію, резекцію аномальних хордальних структур, мобілізацію папілярних м’язів та плікацію передньої стулки мітрального клапана. Мета роботи – провести аналіз ефективності даної методики, а також вивчити безпосередні результати хірургічної корекції у пацієнтів з обструктивною ГКМП. Результати роботи показали статистично значуще зниження систолічного градієнта тиску на вихідному тракті лівого шлуночка, зменшення ступеня мітральної регургітації та покращення функціонального класу NYHA. У 235 пацієнтів проведено стратифікацію ризику раптової серцевої смерті (РСС). Результати дослідження показали, що проведення багатоетапної корекції дозволяє вплинути на всі ланки патологічного прояву даного захворювання, проте постають питання, як спрогнозувати ризик виникнення РСС у вже прооперованих пацієнтів і як захистити їх від життєзагрозливих подій?