КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Савчук, О.В.; Гасюк, Н.В.; Клітинська, О.В.; Єрошенко, Г.А.; Залізняк, М.С. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті приведені наукові дані стосовно обгрунтування клінічної ефективності використання препарату “Jen-metrohelur” у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту. В результаті комплексних клініко-морфологічних спостережень, показана позитивна динаміка змін індексу РМА (49,32 ± 1,98) та пародонтального індексу за Расселом (3,89 ± 0,54), а також зміни функціонального стану сегментарних лейкоцитів у динаміці лікування. Це положення дозволяє припустити, що при генералізованому пародонтиті клітини запального процесу разом з дезорганізованими клітинами епітелію, сполучної тканини власної пластинки ясен та бактеріями утворюють специфічні види інфільтратів, природа цих інфільтратів ініціює захворюваність рецидиви генералізованого пародонтиту у пацієнтів.