СТАН РЕПАРАТИВНОЇ РЕГЕНЕРАЦІЇ ТКАНИН ПІДНЕБІННЯ У ДІТЕЙ ПІСЛЯ РАДИКАЛЬНОЇ УРАНОСТАФІЛОПЛАСТИКИ - Ткаченко, П.І.; Доленко, О.Б.; Лохматова, Н.М.; Білоконь, С.О.; Попело, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи стало вивчення стану репаративної регенерації м’яких тканин піднебіння після проведення радикальної ураностафілопластики шляхом оцінки клінічної ситуації і морфологічних структур піднебінних слизово- окісних клаптів. Комплекс взаємообумовлених порушень гомеостазу, який виникає після проведення ураностафілопластики, значно впливає на процес формування рубця і характер загоєння рани. Вивчення процесів репаративної регенерації м’яких тканин піднебіння на 13-14 і 29-30 добу після проведення радикальної ураностафілопластики дає можливість на ранніх етапах спрогнозувати ймовірність формування грубого рубця і вплинути на цей процес шляхом підбору індивідуального плану лікувально-профілактичних і реабілітаційних заходів для цієї категорії хворих.