ЧАСТОТА ТА СТРУКТУРА ДОБРОЯКІСНИХ УТВОРЕНЬ М’ЯКИХ ТКАНИН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ - Ткаченко, П.І.; Резвіна, К.Ю.; Швець, А.І.; Попело, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті розглядаються результати власних спостережень та ретроспективного аналізу архівного матеріалу щелепно-лицевого відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського та хірургічного відділення дитячої міської клінічної лікарні м. Полтави з 2008 по 2018 роки. Встановлено, що серед дорослих кількість пацієнтів з доброякісними утвореннями м’яких тканин обличчя та шиї складає 4,9%, а у дітей 7,8% від загальної кількості стаціонарних хворих. Більшість із них припадає на бранхіогенні кісти бічної ділянки шиї (152 – 26,3%) та атерому (147 –25,4%). Вони переважно зустрічаються у віці від 22 до 60 років, частіше хворіють чоловіки (205 – 35,5%). Найбільшу кількість невідповідностей діагнозу на догоспітальному етапі складають хворі з епідермоїдними кістами – 38 (7,9%). Щодо дітей, їх кількість складає 7,8% від загальної кількості стаціонарних хворих. Превалюють новоутворення дизонтогенетичного походження, серед яких найпоширеніші дермоїдні кісти – 92 хворих (32,4%) та гемангіоми – 74 хворих (26%). Рідше зустрічалися ранула – 36 випадків (12,7%), бранхіогенна кіста – 17 випадків (6%) та атерома – 16 випадків (5,6%). Їх виявляли частіше в ясельному віці – від 1 до 3 років.