СТАН ГАСТРОІНТЕСТИНАЛЬНОГО МУКОЗАЛЬНОГО ЗАХИСТУ У НЕВРОЛОГІЧ- НИХ ПАЦІЄНТІВ У КРИТИЧНОМУ СТАНІ - Шкурупій, Д.А.; Могильник, А.І.; Сонник, Є.Г.; Удовицька, Н.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведене обсерваційне клінічне дослідження за участю 50 дорослих осіб. Основну групу склали 30 пацієнтів з наявністю гострих порушень мозкового кровообігу, які потребували організації інтенсивної терапії. Контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Встановлено, що концентрація глікозаміногліканів в основній групі була вищої за контрольну в 70% (21/30) випадків на 1-у добу і в 100% (30/30) випадків на 7-у добу спостереження. Також встановлені статистично значимі зв’язки між зростанням концентрації глікозаміногліканів, віком, тяжкістю стану за шкалою APACHE II, часом початку ентерального харчування. Отримані дані свідчать про напруження системи гастроінтестинального мукозального захисту у обстежених хворих.