МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В СЕРЦЕВОМУ М’ЯЗІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПЕРИТОНІТІ НА ТЛІ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Дзюбановський, І.Я.; Вервега Б.М . B.M.; Підручна, С.Р.; Мельник, Н.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення морфологічних змін у серцевому м’язі щурів при змодельованому гострому поширеному перитоніті на тлі цукрового діабету порівняно із тваринами з експериментальним гострим поширеним перитонітом. Виявлено структурні зміни кардіоміоцитів (осередковий внутрішньо- клітинний міоцитоліз та пікнотично змінені ядра), виражений периваскулярний набряк, вогнищеві дистрофічно-некротичні зміни, поліморфноклітинні інфільтрати, які розташовувалися у стромі, периваскулярно та навколо некротично змінених кардіоміоцитів. Структурні зміни кардіоміоцитів та порушення у всіх ланках мікрогемоциркуляторного русла, які відображались у дистонії і парезі судин, зміні реологічних властивостей крові були більш вираженими в умовах коморбідної патології.