ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ ТА ЇЇ ВІДПОВІДНІСТЬ ДОБОВИМ ПОТРЕБАМ У МОЛОДИХ ОСІБ - Колінько, Л.М.; Весніна, Л.Е. (Світ медицини та біології, 2020)
У роботі визначено енергетичну цінність харчового раціону осіб із різною масою тіла та її відповідність добовим потребам в енергії. Обстежено 96 осіб обох статей 18-25 років. У групах з нормальною масою тіла, з підвищеною (індекс маси тіла 25,00-29,99 кг/м2) та ожирінням I ступеня (індекс маси тіла 30,00-34,99 кг/м2) вивчався харчовий статус методом 24-годинного відтворення харчування, основний обмін та рекомендоване добове споживання енергії. Енергетична цінність харчового раціону осіб із підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня обох статей достовірно перевищувала енергетичну цінність раціону осіб контрольної групи. Рівень позитивного енергетичного балансу в групі з підвищеною масою тіла у робочий день становив 16,02% у чоловіків, у вихідний день 26,47% у чоловіків, 24,46% у жінок. У чоловіків з ожирінням рівень позитивного енергетичного балансу у робочий день становив 20,09%, у вихідний 33,92%, у жінок у робочий день 10,48%, у вихідний 37,28%. Між показниками антропометрії та енергетичного обміну виявлені сильні та середньої сили зв’язки.