МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КАПІЛЯРІВ СУДИННОГО КЛУБОЧКА НИРОК В УМОВАХ ВРОДЖЕНОГО ГІПОТИРЕОЗУ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Кузьменко, І.І.; Стеченко, Л.О.; Чухрай, С.М.; Козак, Г.І.; Олійник, Т.М. (Світ медицини та біології, 2020)
У щурів досліджено кровоносні капіляри судинних клубочків нирок через 14, 50 і 100 діб розвитку вродженого гіпотиреозу. Встановлено, що на 14 добу від початку розвитку гіпотиреозу в 7-ми денних щурів на тлі відсутності виражених морфологічних змін відзначається зменшення морфометричних показників кількості капілярів і їх площі в порівнянні з віковим контролем. У 45-ти добових щурів через 50 діб розвитку цієї патології в кровоносних капілярах судинних клубочків зміни кількісних показників не набувають критичних величин, а морфологічно відзначаються як деструктивно-дистрофічні, так і компенсаторні процеси. Через 100 діб розвитку патології зміни в кровоносних капілярах набувають більшої виразності в порівнянні з попереднім терміном. На тлі компенсаторно-пристосувальних процесів відзначаються деструктивно-дистрофічні зміни частини капілярів та явища некрозу і апоптозу.