РОЗВИТОК ОКИСНОГО СТРЕСУ ТА ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ В ОРГАНІЗМІ ЩУРІВ ЗА УМОВ НІТРИТНО-ТЮТЮНОВОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ТА ПІСЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЕНТЕРОСОРБЦІЇ - Лихацький, П.Г.; Фіра, Л.С.; Івануса, І.Б.; Fira, D.B. (Світ медицини та біології, 2020)
Ураження тютюновим димом моделювали у герметичній камері від горіння 6 сигарет протягом 6 хв (45 днів). За 24 та 72 год до закінчення експерименту тваринам вводили натрію нітрит у дозі 45 мг/кг маси тіла, ентеросорбент Карболайн - у дозі 400 мг/кг (30 днів) Відмічено збільшення вмісту мет- та карбоксигемоглобіну у крові щурів усіх вікових груп впродовж експерименту. Найбільш чутливими до одночасного ураження токсикантами є статевонезрілі щури.. Найвищий вміст С-реактивного протеїну зареєстровано у сироватці крові щурів старечого віку, у яких він підвищився в 3,3 раза. Карболайн виявився ефективним в останні терміни дослідження. Після ураження спостерігався зсув балансу між цитокінами в сторону прозапальних процесів, на що вказувало підвищення вмісту прозапального та зниження вмісту протизапального інтерлейкіну. У статевозрілих щурів ентеросорбент призвів до вірогідного відновлення дисбалансу цитокінів у сироватці крові після ураження.