ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ДІЛЯНЦІ ПЕРФОРАЦІЙНОГО ДЕФЕКТУ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЩУРІВ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ГЕПАТОПРОТЕКТОРА НА ТЛІ ОБТУРАЦІЙНОГО ГЕПАТИТУ - Поліщук, С.С.; Скиба, В.Я.; Давиденко, І.С.; Шувалов, С.М.; Гаврилюк, А.О.; Яковцова, І.І.; Поліщук, В.С. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було експериментальне вивчення особливостей репаративної регенерації дефекту нижньої щелепи щурів при обтураційному гепатиті на тлі прийому гепатопротектора. Було проведено експериментальне дослідження на 60 білих щурах-самцях масою 240-270 г. У процесі роботи щури були розділені на 3 групи (по 20 щурів у кожній групі): контрольна - включала здорових щурів з травмою нижньої щелепи; дослідницька №1 - щури з травмою щелепи і модельованим обтураційнім гепатитом; дослідницька №2 - щури з травмою нижньої щелепи + обтураційний гепатит + комплексний гепатопротектор. В результаті експерименту виявили, що обтураційний гепатит погіршує загоєння кісткової тканини в області післятравматичного дефекту. Застосування гепатопротектора, при експериментальному обтураційному гепатиті, досить ефективно для процесів регенерації кістки в місці перфорації.