СУБМІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ В ТКАНИНАХ ПАРОДОНТА ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ДІЇ ОПІОЇДІВ ПРОТЯГОМ ДЕСЯТИ ТИЖНІВ - Фік, В.Б.; Пальтов, Є.В.; Кривко, Ю.Я. (Світ медицини та біології, 2020)
В роботі представлено результати ультраструктурного дослідження м’яких тканин пародонту при експериментальному впливі опіоїдного анальгетика протягом десяти тижнів. При дослідженні використано 18 щурів-самців репродуктивного віку. Тваринам вводили опіоїдний анальгетик у зростаючих дозах від 0,212 мг / кг до 0,283 мг / кг. На ультраструктурному рівні було встановлено, що тривалий вплив опіоїдів протягом десяти тижнів призводила до вираженої гетерогенності і реорганізації клітинних компонентів пародонту на тлі розвитку хронічного запального процесу, який поглиблювався склеротичними змінами.