ЛІКУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ЧОЛОВІКІВ МОЛОДОГО ВІКУ З КЛІНІЧНИМИ ОЗНАКАМИ ВЕГЕТАТИВНОЇ ДИСФУНКЦІЇ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Богун, М.В.; Луценко, Р.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було підвищення ефективності лікування артеріальної гіпертензії (АГ) у осіб молодого віку з клінічними ознаками вегетативної дисфункції. Обстежено 65 хворих АГ чоловічої статі (середній вік 35,6 ± 4,3 років) з клінічними ознаками вегетативної дисфункції, яких 30 (1 група) призначалась базисна терапія і 35 пацієнтам (2 група) додатково призначали етилметилгідроксипіридина сукцинат (ЕМС) протягом 4 тижнів. Після лікування корекція АТ до цільових значень була досягнута 76,7 % пацієнта 1-ї групи і 88,6 % 2-ої груп. На фоні терапії ЕМС, спостерігався більш виражене зростання загальної ВРС, зниження активності симпатичного відділу вегетативної нервової системи і відновленню вегетативного балансу згідно даних тимчасових показників ВРС, а також суттєва позитивна динаміка ситуативної та особистої тривожності. Таким чином, включення ЕМС у комплексну терапію лікування чоловіків молодого віку з АГ і клінічними ознаками вегетативної дисфункції позитивно впливає на клінічну симптоматику, сприяє відновленню вегетативного балансу і корекції психоемоційного стану.