ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОЇ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2-ГО ТИПУ - Біловол O.M.; Kнязькова I.I.; Богун, М.В.; Kузьмінова Н.В.; Oсoвська Н.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення впливу фіксованої комбінації мельдонію дигідрату та γ-бутиробетаїну дигідрату (МД+γ-БД) на клініко-гемодинамічні та глюкометаболічні параметри, а також показники оксидантно-антиоксидантнлого статусу у пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю (ХСН) та цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Обстежено 62 хворих з ХСН та ЦД 2 типу. Після реєстрації вихідних даних усім пацієнтам призначали базисну терапію, з них 30 (1 група) додатково фіксовану комбінацію МД+γ-БД по 2 капсули тричі на добу протягом 3 місяців та 32 пацієнта увійшли у групу порівняння (2 група). Після лікування в 1 групі визначалось збільшення пройденої дистанції за даними теста 6-хвилинної ходьби на 31,2% і 1,9% (p