ВПЛИВ НАДМІРНОЇ НІЧНОЇ АКТИВНОСТІ НА РИЗИК ВИНИКНЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ІШЕМІЧНОГО МОЗКОВОГО ІНСУЛЬТУ - Волосовець, А.О.; Зозуля, І.С.; Волосовець, О.П.; Савченко, Д.С.; Крамарева, О.Г. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведено клініко-неврологічне та нейровизуа- лізаційне обстеження 300 хворих, що перенесли ішемічний інсульт. Контрольну групу склали 40 пацієнтів без ознак гострого мозкового інсульту (чоловіків - 21, жінок - 19) у віці від 46 до 76 років (середній вік 62,6 ± 10,2 року). Отримані дані підтвердили, що важлива роль надмірної нічної активності характерна для всіх груп пацієнтів, однак для пацієнтів з нічними інсультами спостерігається кореляція 100 %. У пацієнтів з ННА спостерігається два піки підвищення АТ - 9:00 і 21:00. Паттерни порушення артеріального тиску в нічний час виглядали наступним чином: 68,4% (n = 13) – night peaker, 26,3% (n = 5) – non dipper, 5,2% (n = 1) - підтип dipper. На тлі оптимізованої програми профілактики інсульту протягом 2 років серед пацієнтів у основній групі спостерігалося зменшення частоти повторних ішемічних інсультів у 2,09 рази в порівнянні з контрольною групою. Результати представленого дослідження показують важливість ННА для діагностики та патогенезу гострого ішемічного інсульту.