УДОСКОНАЛЕННЯ СХЕМ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ ТЕРАПІЇ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ ІІ СТУПЕНЯ НА ЕТАПАХ ПРОВЕДЕННЯ ЗАКРИТОГО КЮРЕТАЖУ ТА ПОРІВНЯННЯ ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ - Волосовець Т.М.. Кравченко А.В. T.M.; Kravchenko, A.V. (Світ медицини та біології, 2020)
Невмотивоване використання антибіотиків призводить до виникнення стійких до них штамів пародонтопатогенних мікроорганізмів. Необхідно розробити сучасні схеми медикаментозної терапії для лікування запальних та дистрофічно-запальних захворювань тканин пародонта, які не передбачали б місцевого застосування антибіотиків. Для медикаментозного лікування пацієнтів із генералізованим пародонтитом ІІ ступеня запропоновано два режими медикаментозної терапії, один з яких (№ 1) включав місцеве введення антибіотика та нестероїдного протизапального препарату у поєднанні з пероральним прийомом протеолітичного ферменту (серратіострептидази), а другий режим (№ 2) включав лише нестероїдні протизапальні препарати в поєднанні з пероральним прийомом протеолітичного ферменту. Ефективність режиму оцінювали за динамікою гігієнічних та пародонтальних показників, а також за кількісною динамікою індексу ясенної рідини та наявністю в ній гістаміну та серотоніну як медіаторів запального процесу. Також були оцінені терміни одужання пацієнтів. Проведені клінічні дослідження довели порівнянність ефективності режимів медикаментозної терапії 1 та 2 та дозволили рекомендувати їх для впровадження в стоматологічну практику.