МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРИЧИННО-СИСТЕМНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ТРАВМИ - Воронов, В.Т.; Гаврилюк, А.О.; Гуров, О.М.; Фоміна, Л.В.; Вергелес, К.М.; Пашинський, Я.М.; Мазур, Г.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Метод спільного причинно-системного моделювання закономірною зв’язку травматичного процесу сконструйований на матеріалі практичних експертиз архіву обласного бюро судово-медичної експертизи (СМЕ). Конструювання закономірною зв’язку (залежності) процесу стосовно СМЕ розроблено шляхом об’єднання традиційного причинного і сучасного системного підходів. Спільне причинно-системне моделювання залежності між об’єктами травматичного процесу дозволило: диференціювати причинні і Непричинні релевантні фактори системи повної причини; діагностувати зв’язку: причинно-наслідкові (ПСС), обумовленості (ОС), станів (СС); визначити роль чинників в процесі травми. Розроблений в площині тексту метод квазіформальной репродукції модельованих об’єктів забезпечив документальне фіксування інформації про релевантних властивості експертних об’єктів. Отримані об’єктивні системні дані про каузальних властивості об’єктів оптимізували експертні оцінки об’єктів і подій.